logologo
hamburger icon

Tehnika:

Informator

Autor:

Prof. Milica Kaljević

Objavljeno:

4.10.2024

Kako izgleda priprema za srednju umetničku školu?

Početak osmog razreda je optimalno vreme za početak sa pripremama, iako možete i ranije da krenete. Imajte na umu, da čak i ako krenete sa pripremama na početku osmog razreda, nemate na raspolaganju godinu dana, već svega osam meseci (ako uzmemo u obzir pola neradnog januara, i pola maja, kao i nepredviđene okolnosti izostanka učenika).Jedan pripremni čas traje tri sata, i održava se dva puta nedeljno. Birajte da vas priprema akademski umetnik, koji je jedini stručan za ovo. Ovaj tekst ima za cilj da vam pruži uvid u ključne korake pripreme za prijemni ispit, kao i savete koji će vam pomoći da uspešno započnete svoj umetnički put.

Zašto odabrati umetničku školu?

Umetničke srednje škole, poput „Bogdan Šuput“, pružaju mladima ne samo tehničke veštine, već i priliku da razvijaju svoju kreativnost u inspirativnom okruženju. Škola za dizajn nudi različite smerove: likovni tehničar, tehničar dizajna grafike, tehničar dizajna ambalaže,  tehničar dizajna enterijera,tehničar dizajna tekstila. Svi smerovi traju četiri godine. Ova škola je najbolji izbor, ukoliko kasnije želiš da upišeš: arhitekturu, grafički dizajn, animaciju,akademiju umetnosti, dizajn enterijera,kostimografiju, scenografiju, istoriju umetnosti,i mnoge druge fakultete iz oblasti likovne i primenjene umetnosti. Ako ste sigurni da ćete u budućnosti odabrati neki od ovih zanimanja,ova škola je najbolji izbor, jer ni jedna druga srednja škola nema u svom programu predmete vezane za likovnu i primenjenu umetnost.

Ključni koraci pripreme za prijemni ispit

Prijemni ispit za srednju umetničku školu je izazovan, ali uz pravu pripremu i predanost, moguće je ostvariti uspeh. Priprema se obično sastoji iz nekoliko ključnih koraka:

  1. Na pripreme se kreće na vreme: U celoj Srbiji postoji svega par umetničkih škola. U Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Stoga vam je jasno da ima malo mesta, a puno đaka koji zele da ih pohađaju. Zbog velikog interesovanja, i konkurencije, sa pripremama je potrebno krenuti najkasnije na početku osmog razreda. Imajte na umu da to samo izgeda da traje godinu dana, a zapravo traje svega osam mesecI ( ako uzmemo u obzir  praznike u januaru, i svega pola maja, jer je uglavnom u drugoj polovini prijemni ).  
  2. Dobar profesor kao mentor: Ovo je možda i najvažnija tačka, u čitavom procesu. Dobar profesor će ti dati osnovu ne samo za prijemni ispit, već i prvi temelj koji će ti  koristiti u daljem školovanju. Profesor bi trebao biti komunikativan, i voljan da odgovori na sva tvoja pitanja. Pprisutan i spreman da ukaže na sve greške,nikako škrt na rečima. Dobro je da na vreme bude iskren, u proceni tvog talenta, i na vreme sugeriše ukoliko misli da je neka druga škola možda bolji izbor za tebe.
  3. Spremnost na naporan rad. Važno je da znaš, da je hobi jedno, a profesija potpuno nešto drugo. Iz hobija ljudi crtaju ,slikaju, vajaju… kada žele, i koliko žele. Ali, ako odlučiš, da će neka grana umetnosti postati tvoja profesija, moraćeš dosta da radiš, čak i kada ti se ne radi. Uglavnom ćeš crtati mrtvu prirodu,koja i nije baš zabavna a ne omiljene anime ili neke druge junake.
  4. Važan je uspeh u školi i na završnom ispitu. Što više bodova imaš, veće su šanse da upišeš željenu školu. Svaki bod je važan! Nekad je baš jedan bod odlučujuć, jer dosta kandidata može imati isti broj bodova, pa su nijanse upitanju. Prijemni ispit se polaže, dok je školska godina još uvek u toku. Zato je važno, da ako ste malo lošije uradili prijemni, završni ispit bude dobar, da biste sebi obezbedili mesto na željenom smeru. 

1

korak

2

korak

3

korak

4

korak

Prijavi se na neki od naših kurseva

call to action button

Šta očekivati na prijemnom ispitu?

Prijemni ispit traje tri dana.Prvog dana je crtanje, drugog slikanje, trećeg vajanje. Svakog dana, đaci imaju po tri sata na raspolaganju za rad.

Šta se radi na prijemnom::

      Mrtva priroda je postavka koja bude na svakom prijemnom ispitu. Na crtanju i slikanju,  se ocenjuje njihov osećaj za proporciju, tačnost, osećaj za kompoziciju,kvalitet linije, tehnike senčenja, boju..opšti likovni utisak Na vajanju kandidati obično dobiju jedan predmet, koji treba verno da prikažu. Sve ovo vežbamo na pripremama. 

Saveti za uspešnu pripremu

        Vežbajte svaki dan: Kako se dan za prijemni bude bližio, vežbajte i kod kuće i na pripremama. Donosite radove od kuće svom profesoru sa priprema na uvid i korekciju.

Posle prijemnog – šta dalje?

Nakon što položite prijemni ispit i budete primljeni u školu „Bogdan Šuput“, pred vama je put pun izazova i prilika. Škola za dizajn nudi izvanredne mogućnosti za razvoj vaših umetničkih veština, ali i za izgradnju profesionalnih veza u svetu umetnosti i dizajna.

Rad sa iskusnim profesorima, učestvovanje na izložbama i takmičenjima, kao i saradnja sa drugim mladim umetnicima omogućiće vam da izgradite jedinstven umetnički stil i prepoznatljivost.

Šta mogu da budem kada završim srednju umetničku školu?

Završetkom srednje umetničke škole otvaraju vam se brojna vrata u umetničkom svetu. Možete se baviti grafičkim dizajnom, modnim dizajnom, ilustracijom, fotografijom, enterijerom ili industrijskim dizajnom. Pored toga, ovaj put vam pruža odličnu osnovu za dalje studije umetnosti na fakultetima i akademijama, gde možete dodatno usavršavati svoje talente i graditi karijeru u kreativnim industrijama. Ova škola je odlična baza za buduće primenjene  i likovne  umetnike : arhitekte, dizajnere enterijera, grafičke dizajnere, modne dizajnere,Kostimografe, scenografe, dizajnere animacija, istoričare umetnosti, i naravno likovne umetnike ( slikare, grafičare, vajare…)

Zaključak

Priprema za srednju umetničku školu, kao što je „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, zahteva posvećenost, disciplinu i strast prema umetnosti. Pravilno vođenje kroz proces pripreme, uz mentora, može vam pomoći da razvijete svoje veštine i postanete uspešan kandidat. U našoj likovnoj školi Ujedinjene umetnosti, imamo organizovane pripremne časove za upis usrednju umetničku školu, na ovoj stranici su detalji o programu.

5

korak

6

korak

Prijavi Se