logologo
hamburger icon

Tehnika:

Tehnike

Autor:

Prof. Milica Kaljević

Objavljeno:

18.9.2024

Kako pravilno vizirati i posmatrati

Šta je viziranje, odnosno merenje i postavljanje crteža. Kako da naučimo pravilno da posmatramo.

Učimo da pravilno posmatramo

Početnici uglavnom imaju poteškoće sa tim odakle krenuti. Koren problema ,,odakle krenuti“ leži upravo u tome ,,kako posmatrati”.  Gotovo svi se uplaše kada treba da počnu sa crtanjem i shvate koliko jedno lice npr. ima detalja.

Zanimljivo je da svaki početnik kreće od nekog segmenta. Najčešće to bude oko, ako crtamo nečije lice. Za okom se dalje nižu i ostali delovi koje početnik posmatra kao mnoštvo zasebnih celina. To je prva greška sa kojom su se svi susretali. Posmatrajući tako: oko, nos, usne kao zasebne celine, dolazimo u opasnost da nam portet neće stati ceo na papir. Osim toga, tako  se pojavljuju prve greške u proporciji. Takodje takav način posmatranja je vrlo konfuzan i frustrirajuć.

Da bismo to izbegli i krenuli pravilno moramo celo lice da posmatramo kao celinu. Konstantno moramo uporedjivati jedan segment sa ostatkom lica.

  • Gde koji deo lica počinje i gde se završava?
  • Koliko je udaljen od ostalih?
  • Da li je taj segment koji posmatramo (na primer, usne), manji ili veći , širi ili uži, od ostalih organa?
  • Gde se on nalazi u odnosu na ostatak lica?

Sva ova pitanja, moramo stalno postavljati sebi u početku. Dok nam to ne postane  rutinski način razmisljanja.  Često volim da pitam učenike da li se više plaše crtanja portreta ili  npr. paprike, brokolija, negog cveta…? Naravno svi odgovore portreta.  Onda im kažem da je taj strah jedino moguće pobediti ako shvatiš da  brokoli ili paprika npr.  imaju takodje svoj ,,karakter” kao i naše lice,  i da jednako možemo pogrešiti  u tome da na kraju ,,ne liči.” S toga, portretu treba  pristupiti jednako kao da crtate bilo šta drugo. Provereno ova metoda smanjuje strah od greške, a i potpuno je tačna!

1

korak

2

korak

3

korak

4

korak

Prijavi se na neki od naših kurseva

call to action button

Viziranje (merenje) i postavljanje crteža

Crtež započinjemo tako što ćemo uzeti neki tanki štapić (štapić za ražnjiće, iglu za štrikanje, tanku četkicu za slikanje…) koji će nam poslužiti za viziranje.

Viziranje je  način  merenja  koji nam služi za pravilno postavljanje proporcija  bez većih odstupanja.  Ovo je neophodan korak u početku, dokle god  vam oko ne bude ,,izvežbano”  da možete precizno bez merenja da crtate.

Početnici često žele da obiđu ovaj deo  jer nije zabavan. Za viziranje je potrebno strpljenje. Ovo je  ipak neophodan korak  koji će vam uštedeti vreme i energiju potrošenu na  mnogobrojna brisanja i počinjanja ispočetka.

5

korak

6

korak

Prijavi Se