logologo
hamburger icon

Tehnika:

Inspiracija

Autor:

Prof. Milica Kaljević

Objavljeno:

18.9.2024

Šta nije umetnost danas i zašto?

Umetnost je oduvek bila predmet rasprava i kontroverzi. Sa promenama u društvu i tehnologiji, granice umetnosti postaju sve fluidnije, a definicije sve otvorenije za tumačenje. 

Komercijalizacija umetnosti

Komercijalizacija umetnosti predstavlja fenomen u kojem se umetnička dela sve više tretiraju kao roba koja se prodaje na tržištu. Tržište umetnosti je postalo veoma profitabilno, a umetnici često prilagođavaju svoje radove kako bi zadovoljili ukuse i trendove koji dominiraju na tržištu. To dovodi do stvaranja dela koja su više usmerena ka prodaji nego ka autentičnom izražavanju umetnika.

Na primer, umetnik naslika, ili nacrta, samo oko na platnu. Ako je samo nacrtano kao makro plan, ono nema nikakvu poruku, niti atmosferu. To smatramo vežbanjem crtanja, odnosno slikanja. Taj rad ne samo što nema poruku, nema ni inovaciju. Nije nam ništa novo rekao. Može biti samo tehnički dobro urađeno, što nije dovoljno da bude umetnički vredno.

Komercijalizacija umetnosti takođe može dovesti do prevelikog fokusa na materijalne vrednosti umetničkih dela. Cena postaje merilo vrednosti umetnosti, umesto da se vrednuju estetske, emocionalne i intelektualne vrednosti koje umetničko delo može pružiti. Umetnost postaje deo luksuzne industrije umesto da se promoviše kao sredstvo izraza, refleksije i transformacije.

Ipak, važno je naglasiti da umetnost ima i svoju komercijalnu stranu koja omogućava umetnicima da žive od svog rada. Komercijalni aspekt može pružiti priliku za širenje umetničkog izraza i dopiranje do šire publike.

Ključno je da se održi ravnoteža između umetničke autentičnosti i komercijalnih zahteva. Umetnici treba da zadrže svoju kreativnu integritet i lični izraz, istovremeno prilagođavajući se promenljivim zahtevima tržišta.

Brza moda umetnosti

U eri brze mode i trenutnog zadovoljstva, umetnost često postaje prolazna i površna. Sve je dostupno na internetu, a umetnička dela se stvaraju i konzumiraju munjevitom brzinom. Društvene mreže su postale platforme na kojima se umetnička dela brzo stvaraju i konzumiraju, ali često nedostaje dublje razumevanje i istraživanje umetničkih ideja i koncepta. Umetnost postaje „instant“ i gubi se vrednost trajnosti i dubine. Ova brza moda umetnosti donosi sa sobom nekoliko izazova:

Viral i Instant

Prvo, fokus se sve više prebacuje na trenutno zadovoljstvo i instantnu popularnost. Umetnička dela se stvaraju kako bi se privukla pažnja na društvenim mrežama i dobila trenutna reakcija. Dublje istraživanje i razumevanje umetničkih ideja često bivaju zanemareni zarad trenutne viralnosti.

Gubitak autentičnosti

Drugo, brza moda umetnosti može dovesti do gubitka autentičnosti. Umetnici su pod pritiskom da stvaraju dela koja su trenutno "in" i koja će privući što veću pažnju. Originalnost i lični izražaj mogu biti žrtvovani zarad trendova i popularnosti.

Površnost i prolaznost

Negativan uticaj na kvalitet i trajnost umetničkih dela. Kada se dela brzo stvaraju i konzumiraju, manje se posvećuje pažnje detaljima, istraživanju materijala i tehnikama. Umetnost postaje površna i prolazna, bez dubljeg značenja ili emocionalne veze sa posmatračem.

Ipak, kao umetnici i ljubitelji umetnosti, možemo prepoznati ove izazove i raditi na promovisanju autentičnosti, dubine i kvaliteta u umetnosti. Podržimo umetnike koji se posvećuju istraživanju, koji se usredsređuju na svoje lične izraze i stvaraju dela koja izazivaju emocije i refleksiju.

Umetnost je više od trenutne popularnosti. Ona je izvor inspiracije, kreativnosti i izraza. Pridružimo se zajedno u podršci umetnicima koji teže dubljem značenju i održivosti! Otvorimo umove i srca da se povežemo sa umetnošću koja traje i ostavlja trajni utisak!

1

korak

2

korak

3

korak

4

korak

Prijavi se na neki od naših kurseva

call to action button

Nedostatak autentičnosti

U umetnosti, nedostatak autentičnosti se manifestuje na nekoliko načina.

Prvo, postoji tendencija da se umetnička dela stvaraju s ciljem da se zadovolji trenutni trend ili očekivanja publike. Umetnici često osećaju pritisak da se prilagode popularnosti određenih stilova ili tema, umesto da istražuju svoj lični izraz i autentičnost. Rezultat je homogenizacija umetničke scene i gubitak individualnosti.

Drugi aspekt nedostatka autentičnosti je sveprisutnost kopiranja i plagijarizma. U želji da se postignu trenutni uspeh ili finansijska dobit, neki umetnici se upuštaju u krađu ili reprodukciju tuđih ideja i dela, umesto da razvijaju sopstveni jedinstveni stil. Ovaj nedostatak originalnosti smanjuje kvalitet i autentičnost umetnosti.

Takođe, društveni mediji imaju uticaj na nedostatak autentičnosti u umetnosti. Umetnici su često pod pritiskom da stvaraju slike savršenstva, ispunjavajući standarde lepote i popularnosti koji su postavljeni na platformama društvenih mreža. U želji za lajkovima i pratiteljima, autentičnost umetničkog izraza može biti žrtvovana zarad stvaranja slika koje se samo površno dotiču pravih emocija i poruka.

Nedostatak autentičnosti u umetnosti ima dublje posledice na društvo i pojedince. Autentična umetnost ima moć da inspiriše, provocira misli, pokreće emocije i izaziva promene. Kada umetnost postaje površna i lišena autentičnosti, gubi se njena moć da nas pokrene, podstakne na razmišljanje i preispitivanje sveta oko nas.

Da bismo se izborili sa nedostatkom autentičnosti u umetnosti, važno je podržavati i promovisati umetnike koji se ističu svojim originalnim izrazom i kreativnošću. Takođe, trebamo negovati kritičko razmišljanje i tražiti umetnička dela koja nas izazivaju i nadilaze površne trendove. Podrška autentičnoj umetnosti pomaže u održavanju raznolikosti i bogatstva umetničkog sveta.

Zašto se ovo dešava?

Promene u društvu, tehnologiji i ekonomiji imaju veliki uticaj na umetnost. Komercijalizacija se dešava zbog rastuće potražnje za umetničkim delima kao investicijom ili statusnim simbolom. Brza moda i nedostatak autentičnosti proističu iz brzog tempa života i potrebe za trenutnim zadovoljstvom. Nedostatak emotivne i duhovne dubine može biti posledica površnosti i nedostatka vremena za introspekciju.

Ipak, važno je imati na umu da umetnost nije univerzalno definisana i da je interpretacija subjektivna. Ono što jedna osoba smatra umetnošću, druga osoba može doživeti drugačije. Raznolikost i otvorenost u umetnosti su dragocene, jer nam omogućavaju da istražujemo nove ideje i perspektive.

Ujedinjene umetnosti, kao škola slikanja, crtanja i vajanja, podržava raznolikost i otvorenost u umetnosti. Verujemo da je umetnost izvor inspiracije, kreativnosti i izraza. Nastojimo da pružimo platformu umetnicima svih uzrasta i stilova da se izraze i razvijaju svoje talente. Bez obzira na promene i kontroverze, umetnost će uvek imati moć da nas poveže i nadmaši granice.

5

korak

6

korak

Prijavi Se