logologo
hamburger icon

Tehnika:

Informator

Autor:

Prof. Milica Kaljević

Objavljeno:

4.10.2024

Put do Akademije umetnosti

Vodič za pripremu portfolija i prijemne ispite

Put do Akademije umetnosti, može biti izazovan, ali uz pravu pripremu i posvećenost, moguće je uspešno položiti prijemni ispit i izgraditi portfolio koji će vas predstaviti u najboljem svetlu. Ovaj vodič je namenjen onima koji žele da se upišu na likovni odsek, i obuhvata sve ključne korake, od pripreme portfolija do uspešnog prolaska kroz prijemne ispite.

Važnost portfolija

Portfolio je ključni deo prijave za umetničku akademiju. To je zbirka vaših najboljih radova koja treba da pokaže vaš talent, tehničke veštine, kreativnost i raznovrsnost. Kada sastavljate portfolio, važno je razmisliti o sledećim stvarima:

  • Kvalitet, a ne kvantitet: Bolje je imati manji broj kvalitetnih radova nego veliki broj prosečnih. Svaki rad treba da bude pažljivo odabran.U odabiru i sastavljanju mape (portfolija) je najbolje da vam pomogne mentor kod kog se spremate. Njegova uloga je ovde, od presudnog značaja.  
  • Raznovrsnost: Prikažite različite medije, stilove i tehnike. Kombinacija crteža, slika, skica i digitalnih radova može pokazati da ste svestrani umetnik.
  • Originalnost: Budite hrabri u izražavanju svoje vizije i ideja. Akademije traže umetnike sa jedinstvenim glasom, ne samo tehnički savršene radove.
  • Kontinuitet: Prikazivanje napretka i razvoja kroz vreme može pokazati vašu sposobnost učenja i prilagođavanja. Čuvajte svoje radove, jer vam oni najbolje govore koliko ste napredovali.

Šta je tabla? 

Na sajtu Akademije umetnosti imate za svaki modul (smer) tačno navedeno šta sve portfolio ( mapa ) treba da sadrži. Često se spomije reč tabla, a mnogi budući studenti ne znaju šta to znači. Tabla je hamer papir, dimenzije 70 x 100 cm, na koji treba zalepiti male crteže / slike. Preporučljivo je, ako je navedeno da radovi budu ,,mali”, da ih otprilike bude oko 6 ili 7 na toj jednoj tabli ( hamer papiru).  

Kako pripremiti portfolio?

  • Planirajte unapred: Većina umetničkih akademija ima posebne smernice za portfolije. Obratite pažnju na ove smernice i počnite na vreme da radite na svom portfoliju, kako biste imali dovoljno vremena za doradu.
  • Konsultacije sa profesorima: Priprema za prijemni ispit i sastavljanje portfolija može biti olakšano savetima iskusnih profesora ili mentora. Umetničke škole poput Ujedinjenih umetnosti nude programe pripreme za akademiju, gde se možete usmeriti i dobiti korisne povratne informacije o svom radu,kao i tehničku podršku pri formiranju portfolija..
  • Za dobar portfolio je potrebno vreme: Da biste imali šta da birate, morate da imate dovoljnu količinu radova, koju ćete kasnije selektovati sa svojim mentorom. Takođe, sazrevanje se ne događa ,,preko noći.” Ostavite dovoljno vremena za ovaj proces. 

Šta umetničke akademije traže?

Akademije traže kandidate sa potencijalom,  i tehničkom stabilnošću. Buduće kolege, koji će biti spremni na naporan rad. Tokom procesa selekcije, profesori gledaju sledeće:

  • Pre svega važna je tačnost. Najpre, ovde mislimo na proporciju i karakter onoga što crtate,slikate...
  • Potencijal za rast: Važno je pokazati sposobnost za napredak. Portfoliji koji pokazuju razvoj i napredak često imaju prednost.
  • Posvećenost umetnosti: Profesori cene kod studenata posvećenost radu, i očiglednu želju za učenjem i napredovanjem. 

Prijemni ispit – kako se pripremiti?

Pored portfolija, većina umetničkih akademija ima prijemne ispite koji se sastoje od praktičnih zadataka i razgovora sa komisijom. Evo nekoliko koraka kako da se pripremite za prijemni:

  • Informišite se o zadacima: Svaka akademija ima različite zahteve za prijemni ispit. Neki mogu uključivati crtanje po modelu, dok drugi zahtevaju slikanje mrtve prirode. Istražite koje zadatke možete očekivati i vežbajte ih unapred.
  • Vežbajte crtanje po modelu: Crtanje po modelu je često deo prijemnog ispita. Praksa je ključna – pohađajte časove crtanja sa modelom, vežbajte proporcije,verodostojnost karaktera osobe koju crtate, senčenje, kvalitet i dinamiku linije. .
  • Priprema za razgovor sa komisijom: Pored praktičnog dela, mnoge akademije imaju razgovor sa komisijom gde ćete biti upitani o svom radu, inspiraciji i ciljevima. Budite spremni da objasnite svoje radove i da govorite o tome zašto želite da studirate umetnost.
  • Kada treba početi sa pripremama? Najkasnije godinu dana. Zato što, u realnim životnim okolnostima priprema često traje kraće. Ako upisujete fakultet  na vreme, sa svojom generacijom, najbolje je sa pripremama početi na početku četvrte godine srednje škole. Dobro je odmah utvrditi dobar tempo, i krenuti dva puta nedeljno na časove. Računajte da ćete sigurno usled nepredviđenih okolnosti ( raspusti, bolesti, drugi razlozi) izgubiti neke časove. Zato je dobro, krenuti sa takvim tempom, da vam eventualne okolnosti ne poremete planove, i ne ostave dovoljno vremena. U našoj školi Ujedinjene umetnosti imamo organizovan pripreme za upis na Akademiju umetnosti, više detalja je na ovoj stranici.

1

korak

2

korak

3

korak

4

korak

Prijavi se na neki od naših kurseva

call to action button

Saveti za uspešan prijemni ispit

  • Vežbajte brzinu i preciznost: Zadaci na prijemnom ispitu, su vremenski ograničeni. Vežbajte da radite brzo i efikasno, ali ne na uštrb kvaliteta. Sticanje brzine i kvaliteta vežbamo svakog časa na pripremama, pod nadzorom profesora, a odatni rad kod kuće je uvek dobrodošao.

Nakon prijemnog – šta dalje?

Nakon što završite prijemni ispit, važno je imati plan B. Umetničke akademije su često konkurentne, i ako ne prođete prvi put, nemojte gubiti motivaciju. Razmislite o dodatnim kursevima, programima za usavršavanje ili pohađanju pripremnih škola koje vam mogu pomoći da unapredite svoje veštine i pokušate ponovo sledeće godine. Samo da znate, da mnogi  profesori nisu uspeli iz prve da upišu Akademiju, a kasnije su predavali na istoj :) Nemojte gubiti nadu! 

Zaključak

 Najvažnije je početi na vreme sa pripremama. Posebno, ako nikada ranije niste crtali ,slikali, ili vajali ljudsku figuru ili portet. Tada ne možete imati realnu sliku, koliko će vam vremena zaista trebati da savladate zadatke koji će se tražiti od vas.Ostavite dovoljno vremena za nepredviđene okolnosti, koje će vam uskratiti broj pripremnih časova ( praznici, bolesti, i drudge okolnosti). Verujte svom mentoru, jer njegov zadatak jeste da vas dobro spremi za prijemni ispit, a ujedno radove koje radite na pripremama odlaze u portfolio. Izbor mentora je možda i najvažnija tačka.Pored pripreme za prijemni ispit, on / ona direktno utiču na formiranje vašeg portfolija.. Najbolje je da prvi sastanak sa budućim profesorom ugovorite uživo, a ne preko poruka i mejla.Tako ćete  bollje upoznati  osobu koja će vas voditi kroz ovaj prces, kao  i prostor u kom ćete raditi. Uživo je lakše da razmenite informacije vezane za prijemni, pripreme i portfolio.  

5

korak

6

korak

Prijavi Se